Studiereis
Tijdens onze studiereis was het bezoek aan de World Expo een van de dagen waar we allemaal reikhalzend naar uitkeken. Op 24 januari jl was het zo ver. Vanuit onze verblijfplaats in Dubai Marina waren we op locatie in 20 minuten. De infrastructuur richting en rond het terrein van de Expo is volledig (ver)nieuw(d). Ruime afslagen, duidelijk bewegwijzering, grote verkeersknooppunten gecombineerd met 6-baans snelwegen. Op weg hiernaartoe rijden we langs grote gas-energiecentrales, enorme havengebieden, containeroverslag en flinke logistieke terreinen. Dubai is naast een hub voor vliegen van oost naar west ook een logistieke hub voor zeevaart.
World Expo
Vooraf hadden we al te horen gekregen van diverse relaties dat je wel een paar dagen kunt ronddwalen op het Expo terrein. En dat klopt. Wij hadden maar 1 dag en ook maar tot 17:00 uur omdat we nog een aansluitende avondafspraak hebben in het Design District. Dus we hadden vooraf een selectie gemaakt. Sowieso zijn we gestart in de duurzaamheidssector (er zijn 3 sectoren). Het was opvallend rustig, de toegangscontrole is uitgebreid en heeft wat weg van de luchthaven. Tassen, paspoort, PCR-uitslag en/of inentingsboekje worden gecontroleerd. Er liepen wat toeristen rond en verder mensen die er waarschijnlijk werken.
Als eerste zijn we richting het Nederlands paviljoen gelopen en stuitten daarbij op het paviljoen van Singapore. Hier wordt duidelijk gemaakt dat beplanting effect heeft op de omgevingstemperatuur. Het hele paviljoen is een groot verticaal ‘bos’. Daarbij wordt duidelijk gemaakt wat de visie is, de uitvoeringsmogelijkheden om steden intensief en versneld te vergroenen en dat dit vooral ten koste moet gaan van verkeer en wegen. Aansluitend kwamen we bij het Nederlands paviljoen. Sandra Pompe stond bij de ingang om bezoekers welkom te heten en heeft ons na de hoofdpresentatie opgevangen, rondgeleid en vragen beantwoord. Met name de aantoonbaar praktische benadering en de rauwe, eenvoudige stijl van het paviljoen, ontworpen door V8 architecten, sprak ons aan. Enig chauvinisme is ons niet vreemd en wij stapten met een trots gevoel naar buiten. Ondanks diverse andere paviljoens bleef het Nederlandse paviljoen ons beste bezoek.
Aansluitend zijn we naar en/of in de paviljoens geweest van Nieuw Zeeland, Dubai, VAE, de centrale koepel, India als alternatief voor Japan (konden we niet in ivm de vele voorreserveringen maar was in het paviljoen erg stil), GB, België, Qatar, Koeweit, Oezbekistan, Azerbeidzjan, Zweden en het centrale duurzaamheidspaviljoen ‘Terra’.